Tort cu nuca

DSC01727

De mult am vrut sa mananc un tort cu nuci ca in cofetariile satmarene. Dar la fel ca in cazul colacilor secuiesti a trebuit sa ma descurc singura si sa il fac acasa. Misiune reusita! Gustul ma duce cu gandul acasa!

Ingrediente blat:

6 albusuri la temperatura camerei
100 gr nuca macinata
50 gr faina
50 gr zahar pudra
1 plic praf de copt

Ingrediente  crema:

6 galbenusuri
100 gr zahar
120 gr unt la temperatura camerei
1 esenta de rom sau 10 ml rom
60 gr nuca macinata

Ingrediente sirop:

200 ml apa
100 gr zahar
1 esenta de rom

Ingrediente glazura:

100 gr ciocolata
3 linguri ulei

Batem albusurile spuma si adaugam zaharul putin cate putin.  Faina se cerne cu praful de copt si se amesteca in spuma de albusuri delicat (adica se amesteca de sus in jos parca inconjurand spuma ca sa nu se iasa aerul incorporat). Cand faina este incorporata se face acelasi lucru cu nuca macinata fin. Se toarna si se niveleaza delicat in tava pregatita cu unt si faina sau hartie de copt. NICIODATA nu se bate lingura de marginea bolului sau a tavii cand avem blaturi spumoase pentru ca va facilita pierderea aerului incorporat in blat  ceea ce vrem sa evitam!
Coacem aprox. 30 min. la 180°C.

 

Galbenusurile se amesteca cu zaharul pe baia de aburi (adica intr-o oala fierbe apa la foc mic si peste oala cu apa se pune un castron/bol cu galbenusurile, etc.). Se amesteca continuu pana cand se ingroasa putin dar nu se depasesc 67°C (temperatura la care oul termina coagularea sa). Se amesteca la mana cu un tel, unii folosesc mixerul dar e o pierdere de timp pentru ca dupa racire volumul oualor va reveni la volumul initial oricum. Lasam la racit. Cand galbenusurile au ajuns la temperatura camerei amestecam cu untul si esenta de rom pana obtinem o crema omogena apoi adaugam nuca macinata dupa preferinte fie macinata grosolan fie mai fin. Lasam crema in frigider sa se solidifice putin.

Pentru sirop se pune la fiert apa cu zaharul se fierbe  circa 10 min. apoi se lasa la racit si cand e destul de rece se adauga esenta de rom sau vanilie. Esenta sau romul nu se pune in apa fierbinte pentru ca isi pierde proprietatile aromatice fiind alcool se evapora.

Pentru glazura taiem ciocolata in bucatele cat mai mici sau razalim (asta daca nu folosim chipsuri de ciocolata) apoi o topim in microunde 30 secunde prima data apoi amestecam bine mai bagam 20 secunde, iar amestecam apoi 10 secunde si amestecam pana cand toata ciocolata e topita. (Ultimele bucatele din ciocolata topita se vor freca putin si se vor topi fara sa mai bagamin microunde). Acum adaugam 2 linguri de ulei amestecam apoi mai adaugam  o lingura si cand glazura e omogena si tot uleiul s-a absorbit atunci turnam glazura pe tort. Glazura se face ultima data, dupa ce tortul e deja asamblat.

Blatul copt si racit se taie in 3 discuri egale. Primul disc se insiropeaza bine cu siropul rece apoi se intinde jumatate din crema, se aseaza al doilea disc, se insiropeaza, se intinde cealalta jumatate de crema si se aseaza al 3lea disc care se insiropeaza bine. Deasupra se toarna glazura si se orneaza dupa placere cu jumatati de miez de nuca sau ciufuri de crema, etc.

Tortul se lasa la rece macar 2 ore inainte sa fie servit sau mult mai bine daca se mananca a doua zi.

Pofta buna!

DSC01727

Advertisements

2 thoughts on “Tort cu nuca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s