Tort cu crema de ciocolata

This slideshow requires JavaScript.

Acesta a fost tortul de ziua lui Eladio, in 31 iulie 2016. Nu arata perfect pentru ca nu am folosit, intentionat, crema de unt care ajuta ca pasta de zahar sa se lipeasca perfect si uniform pe tort.

Ingrediente pentru blat:

  • 6 oua
  • 190 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 60 gr amidon de porumb
  • 1 praf de sare

Siropul: Se fierbe aprox. 1 sau 2 cani de apa si jumatate de cana de zahar timp de cca. 5 min. Eventuale arome se adauga dupa ce se raceste putin siropul.

Ingrediente pentru crema de ciocolata:

  • 6 oua
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • 100 gr ciocolata fina
  • 1 pastaie de vanilie sau esenta

Prepararea blatului:

Se cerne faina impreuna cu amidonul si se pregateste tava (diametru 24 cm circa) cu unt si faina. Este foarte important ca faina sa fie aerata de aceea se cerne.


Se separa ouale. Se varsa circa 60 gr din zahar in galbenusuri. In albusuri se pune praful de sare si apoi se adauga treptat zaharul ramas.

Se bat bine albusurile si galbenusurile apoi se unesc si se amesteca delicat cu o lingura de lemn. Idea e sa nu iasa aerul incorporat in oua de aceea se amesteca cu lingura de lemn de jos in sus cu miscari circulare delicate.

Dupa ce s-au amestecat ouale se adauga putin cate putin faina cu amidonul.
Compozitia se toarna delicat in tava pregatita cu unt si faina (sau ulei si faina).

Se coace cca. 35 min la 180° C in cuptor preincalzit.

Se taie dupa ce s-a racit complet.

Prepararea cremei:


Ciocolata maruntita, ouale intregi si zaharul pudra se amesteca bine si intruna peste o baie de aburi pana cand se topeste tot si se omogenizeaza apoi se lasa la racit.
Untul se amesteca cu semintele de vanilie. Apoi se amesteca treptat cu crema de oua si ciocolata racita.

Asamblarea tortului:

Se taie blatul in trei discuri se aseaza primul blat si se insiropeaza cu o pensula de silicon sau cu o lingurita si se intinde crema, urmatorul blat, iar se insiropeaza, se acopera cu crema, idem cu ultimul blat. Daca se foloseste si crema de unt atunci peste ultimul strat nu se mai intinde crema de ciocolata ci doar cea de unt.
Tortul de fata trebuia sa il acopar cu un strat de crema de unt pentru ca pasta de zahar sa se intinda perfect dar am preferat sa evit crema de unt de data asta si de aceea tortul meu are bule de aer si pasta de zahar nu e intinsa uniform. Tortul asamblat se lasa in frigider vreo 2 ore inainte sa fie decorat.

Pasta de zahar se framanta bine pana cand devine modelabila (exact ca si plastilina). Se foloseste zahar pudra sau amidon ca sa nu se lipeasca de planul de lucru.
Aici gasessti un video ilustrativ despre cum se acopera un tort cu pasta de zahar.

Decoratiile se fac ca  si din plastilina folosind diferite instrumente, forme pentru biscuiti, scobitori, etc.
Eu am printat de pe Google forma capului de leu apoi am pus hartia peste pasta de zahar apoi am trecut finut cu varfului unui cutit peste forma. Dupa ce am obtinut forma dorita am decupat-o cu cutitul.
Pasta de zahar se coloreaza cu coloranti alimentari in gel sau praf. In cazul gelului se mai adauga zahar pudra. Orice decoratie de pasta de zahar se lipeste cu putina apa.

Tortul se lasa in frigider minim 3 ore si se scoate 30 min. inainte de servire.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s