Pandispan

This slideshow requires JavaScript.

Pandispanul preferat a lui Eladio si reteta e tot a lui. Mereu imi iese bine! Se pot adauga nuci, alune, stafide sau alte fructe seci, dupa preferinta.

Ingrediente: 

5 ouă
1 cană  zahăr  (o cana mare de ceai de aprox. 250 – 300 ml)
1 cană făină
1 fiola esenta de vanilie sau 1 pastaie vanilie sau 1 plic de zahar vanilat  sau alte arome dupa gust (ex.: coaja de lamaie si/sau portocale, rom, etc.) 

1 sau 2 linguri de cacao.

 

Se pregătește tava cu unt și făină sau hârtie de copt (cu puțin ulei in tavă ca sa se prindă hârtia ). Se aprinde  cuptorul la 180°C (foc mediu-mare).

Se separă ouăle. 

Se bat spumă albușurile și gălbenușurile apoi se unesc intr-un bol ambele si se mai mixează până se omogenizează. Apoi se adaugă zaharul puțin câte puțin mai apoi făina tot câte puțin. La sfarsit se adauga vanilia (din pastaie se extrag semintele doar, cu ajutorul unui cutit). Câteodată adaug o parte din zahăr când bat albușul si cealaltăparte in gălbenuș, iar faină dupa ce am unit ouăle. Dar secretul e sa fie batute bine si faina sa fie adăugată câte o lingură o dată. Dacăse cerne făina înainte cu atât mai bine.

Se toarnă  jumătate  sau mai mult de jumătate din compozitie în tavă.

În compoziția rămasă se mai pun 1 sau 2 linguri de cacao, se mixează puțin și se toarnă peste aluatul din tavă formând diverse modele. Se pot adauga bucățele de ciocolata sau fructe seci, nu mai mult de 50 – 60 grame, altfel se lasa aluatul. 

Pentru pandișpanul cu efect zebrat se împarte aluatul in 2 părți egale, într-o parte se pune cacao. In tavă se toarnă o cantitate mică de aluat fara cacao apoi in mijloc se toarna o cantitate mică din aluatul cu cacao apoi iar fara cacao si tot asa pana se termina aluatul. Mereu se toarna in mijloc si nu se niveleaza. Vor rezulta cercuri in cercuri de culori alternate.

Se coace aprox. 35 min. la 180°C. Cu supapa deschisă  (in cazul meu pun o lingura de lemn la usa cuptorului ca sa rămână deschis cat o fisură,  nu mai mult)

Cuptorul nu se deschide in primele 30 min. Apoi se poate face proba cu scobitoarea.

Dacă coci in tavă îngustă și înaltă, fără hârtie de copt atunci trebuie pusă tava pe o parte apoi pe alta la răcit și doar după vreo 10 min. se scoate din tavă.

20160811_182149.jpg

Se poate servi ca atare sau cu diverse creme.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s